Seksuele voorlichting middelbare school

Seksuele voorlichting middelbare school

Vanaf 2012 wordt er vanuit vrijwel elke basisschool een start gemaakt met seksuele voorlichting. Seksuele voorlichting op de middelbare school zal daarom vanaf nu een vervolg zijn op de basis die is gelegd op de basisschool. Het is goed nieuws dat kinderen nu al seksuele voorlichting op de basisschool krijgen.

In de oude situatie kregen ze pas op 14-jarige leeftijd seksuele voorlichting op de middelbare school. Dit is eigenlijk te laat. Veel kinderen hebben zich dan al een beeld gevormd van seksualiteit en alles wat daarbij komt kijken. Daarnaast hebben kinderen vaak al voordat ze 14 jaar zijn te maken met lichamelijke veranderingen zoals ongesteldheid, groei van de borsten of de eerste zaadlozing.

Door de basis al gelegd te hebben op de basisschool kan de kennis uitgebreid worden op de middelbare school. Van de kinderen tussen de 15 en de 17 jaar heeft 42% van alle kinderen al geslachtsgemeenschap gehad. Het is daarom van belang om kinderen voortijdig goed voor te lichten. Seksuele voorlichting op de middelbare school begint daarom al in de brugklas en in groep 7 en groep 8 van de basisschool.

Seksuele voorlichting tips voor leraren

Alhoewel veel leraren op een juiste manier met seksuele voorlichting om gaan zijn er wel een aantal tips waar iedere leraar (of ouder) baat bij kan hebben.

  • Gebruik geen voorbeelden van de eigen seksuele ervaringen.
  • Zorg ervoor dat de kinderen voldoende seksuele voorlichting krijgen voor de puberteit.
  • Bespreek seks in de media. Zorg ervoor dat het kind weet dat dit niet de werkelijkheid benaderd.
  • Zorg voor een open houding ten opzichte van seksuele diversiteit.
  • Leer kinderen regels, respect en de juiste houding ten opzichte van seksualiteit uit.

Door kinderen seksuele voorlichting op school of thuis te geven gaan kinderen optimaal voorbereid de volgende fase in het leven in. Dankzij seksuele voorlichting weten kinderen alle in-en-outs van seksualiteit en alles wat daarbij komt kijken.

Voordelen seksuele voorlichting

Er zijn een hoop voordelen aan het geven van seksuele voorlichting op (middelbare) school. Een voorbeeld hiervan is het terugdringen van het aantal ongewenste (tiener) zwangerschappen en het aantal seksuele overdraagbare aandoeningen (SOA). Zoals: HIV, Genitale wratten etc.

Wanneer? Zorg ervoor dat de kinderen voldoende seksuele voorlichting krijgen voor de puberteit.
Wat? Leer kinderen regels, respect en de juiste houding ten opzichte van seksualiteit uit.
Hoe? Zorg voor een open houding ten opzichte van seksuele diversiteit.