Seksuele voorlichting kinderen

De seksuele voorlichting kinderen begint bij elk kind op een andere leeftijd, want kinderen willen overal het fijne van weten. De seksuele voorlichting voor kinderen kreeg je vroeger in groep 8, maar nu lijkt het steeds eerder te beginnen. Omdat kinderen zo nieuwsgierig zijn, willen ze dan ook graag de verschillende functies van het lichaam weten. Je zult dan ook niet raar op moeten kijken wanneer je kind al op jonge leeftijd vragen stelt over seksualiteit.

De seksuele voorlichting aan kinderen kan vaak ook lastig zijn, omdat de meeste vragen naar boven komen naar aanleiding van een concrete belevenis. Maar wanneer kinderen iets gehoord hebben of iets op televisie gezien hebben, dan kan dit zijn nieuwsgierigheid aanwakkeren.

Een kind is namelijk erg nieuwsgierig naar alles wat met lichamen en verschillen tussen de seksen te maken heeft. Zo kun je je kind tot circa vier jaar leren hoe het eigen lichaam eruit ziet. Je kunt voorlichting geven aan kinderen door met een boek aan te wijzen en te zeggen hoe alles heeft.

Hoe ga je om met voorlichting kinderen?

Een voorlichting voor kinderen geven kan wat moeilijk zijn voor een ouder en je kunt misschien even schrikken wanneer je kind met een vraag over seks komt. Maar voor je kind is het alleen maar een fascinerend thema waar het kind uit pure nieuwsgierigheid naar vraagt. Zo gaat het je kind niet om het seksuele aspect, maar om het technische asperct van de voorplanting.

Je kind wilt weten hoe het werkt en verhaaltjes over de ooievaar kunnen verwarrend zijn voor je kleine. Veel ouders willen bij seksuele voorlichting voor kinderen dan ook een open en eerlijk antwoord geven. Zo is het beste om seks en seksualiteit bespreekbaar te houden tijdens de hele opvoeding.

Bij een spontane vraag kun je het beste luchtig en algemeen beantwoorden, want zo hoef je niet over je eigen seksualiteit te praten. Een jong kind heeft aan een kort antwoord vaak genoeg om zijn nieuwsgierigheid te bevredigen.

Geef het beestje een naam bij voorlichting aan kinderen

Jongens hebben een penis en meisjes een vagina. Uiteraard kun je deze woorden gebruiken bij voorlichting geven aan kinderen, maar vaak gebruiken de meeste ouders er andere woorden voor. Hieronder een paar suggesties voor als je het zelf moeilijk vindt:

  • Jongens: piemel(tje), pipi, plassertje, slurfje, fluitje, buitenplasser
  • Meisje: plasser, doosje, gleufje, streep, spleetje, bibs, poenie, binnenplasser

Wanneer het om seksuele voorlichting kinderen gaat, kun je het zo simpel mogelijk voor je kind houden. Zo heeft de seksuele ontwikkeling van je kind nog weinig te maken met seks zoals wij dat kennen.

Er zijn tal van boeken met goede illustraties verkrijgbaar die de vragen van je kind kunnen beantwoorden en natuurlijk is het leuk om te zien hoe een baby in de buik van de mama groeit. Vanaf circa drie jaar krijgen kinderen door dat volwassenen een soort geheimzinnigheid hebben rondom seksualiteit. Bij voorlichting geven aan kinderen draait het allemaal om openheid en dat je alles rustig met je kind bespreekt.

Wanneer? Zorg ervoor dat de kinderen voldoende seksuele voorlichting krijgen voor de puberteit.
Wat? Leer kinderen regels, respect en de juiste houding ten opzichte van seksualiteit uit.
Hoe? Zorg voor een open houding ten opzichte van seksuele diversiteit.