Seksuele voorlichting film

Seksuele voorlichting film

Vindt jij het als puber moeilijk om met je ouders over seksuele voorlichting te praten? Of is het andersom en heb jij als ouder het moeilijk om hier met je kind over te praten? Dan is een seksuele voorlichting film misschien wel iets voor jou. Veel scholen gebruiken een seksuele voorlichting film om aan de klas te tonen.

Vervolgens wordt er in groepjes over gepraat waar de leerlingen hun vragen kwijt kunnen. Een dergelijke film is echter niet alleen voor een school een handig hulpmiddel. Ook voor ouders en kinderen kan een seksuele voorlichting film helpen om moeilijke gesprekken uit de weg te gaan.

Seksuele voorlichting filmpjes voor elke doelgroep

Er zijn verschillende instanties die seksuele voorlichting filmpjes maken. Iedere doelgroep heeft een eigen film. Zo zijn er getekende filmpjes die op een kinderlijke manier de voorplanting uitleggen. Deze filmpjes zijn speciaal voor kinderen op de basisschool ontwikkeld. Het beeldmateriaal is hier uiteraard ook op aangepast.

Alles wordt op een verantwoordelijke manier voor groep 7 en groep 8 leerlingen uitgelegd. Voor middelbare scholieren zijn er weer andere seksuele voorlichting filmpjes. Deze maken vaak gebruik van een mix van animaties en tekeningen en echte video’s. Ook deze seksuele voorlichting video is uiteraard aangepast aan de doelgroep. Expliciet beeldmateriaal zal hier nooit gebruikt worden.

Voor ouders en leraren

Als ouder of als leraar doet u er goed aan om de filmpjes eerst zelf te bekijken. Hierdoor weet u wat u kunt verwachten en kunt u zelf oordelen of de desbetreffende seksuele voorlichting film geschikt is voor de doelgroep. Ook Youtube staat vol met dergelijke filmpjes. Youtube kan een schat aan informatie bevatten, maar de kwaliteit is wisselend. Let hier dus goed op. Na het bekijken van een seksuele voorlichting film doet u er goed aan om in gesprek te gaan met de kinderen. Praten blijft een belangrijk deel van de voorlichting.

Wanneer? Zorg ervoor dat de kinderen voldoende seksuele voorlichting krijgen voor de puberteit.
Wat? Leer kinderen regels, respect en de juiste houding ten opzichte van seksualiteit uit.
Hoe? Zorg voor een open houding ten opzichte van seksuele diversiteit.