Ontwikkeling peuter

Vanaf de dag dat jouw baby geboren wordt zal deze steeds meer nieuwe dingen leren, iedere dag ontwikkeld jouw kindje zich verder. Wat belangrijk is om te weten is dat ieder kindje op zijn eigen tempo ontwikkeld, vergelijk jouw kindje dus niet met die van iemand anders. 

Wanneer jouw kindje twee jaar is wordt er gesproken over een peuter, de ontwikkeling peuters houd ook weer iets heel anders in dan de ontwikkeling bij baby’s. Zo zal jouw peuter in deze periode leren tandenpoetsen, maar ook zindelijk worden hoort hierbij. Als jouw peuter 2 tot 3 jaar oud is zal deze korte zinnen gaan praten. Hij zal door krijgen dat hij een eigen persoon is en vindt praten over zichzelf ontzettend leuk.

Peuter ontwikkeling

Iedere baby zal vanaf de dag dat hij geboren wordt ontzettend veel dingen leren en ontwikkelen, dat geldt ook voor jouw kindje. Op het moment dat hij tussen de 2 en 3 jaar oud is wordt er gesproken over een peuter. De peuters ontwikkeling zal in deze periode veel nieuwe dingen bevatten, zo zal hij bijvoorbeeld zelf willen gaan tandenpoetsen.

Wel zal jij daar nog bij moeten helpen, tot zijn 4e levensjaar. Daarnaast zal jouw peuter in deze periode ook zindelijk worden en leren praten. Hij komt er achter dat hij een eigen persoon is en praat daarom graag over zichzelf. Als jouw peuter rond de 3 jaar oud is kun je waarschijnlijk al een redelijk normaal gesprek voeren.

Seksuele ontwikkeling peuter

De seksuele ontwikkeling bij een peuter zal veel vragen met zich mee brengen, dit begint tussen de 2 en 3 jaar. Op deze leeftijd weten ze vaak ook het verschil tussen meisjes en jongens, al kunnen ze hun vriendjes nog makkelijk voor het andere geslacht aanzien. Peuters zijn over het algemeen nieuwsgierig naar hun lichaam, doordat ze zindelijk raken hebben ze vaker de mogelijkheid om zichzelf goed te bekijken.

Wanneer jij samen met jouw peuter onder de douche gaat of in bad zit zal hij jouw gerust gaan bestuderen. Ook zal hij jou willen aanraken om er achter te komen wat alles precies is. Je kunt gerust zeggen dat jij dit niet prettig vindt, zo leren ze dat ze dit zelf op latere leeftijd ook kunnen zeggen.

Wanneer? Zorg ervoor dat de kinderen voldoende seksuele voorlichting krijgen voor de puberteit.
Wat? Leer kinderen regels, respect en de juiste houding ten opzichte van seksualiteit uit.
Hoe? Zorg voor een open houding ten opzichte van seksuele diversiteit.