Intimiteit en seksualiteit

Schaamt u zich bij intimiteit en seksualiteit bij kinderen en om daarover te praten met uw kinderen? Seksuele voorlichting aan je kind geven is voor veel mensen niet gemakkelijk, omdat seksualiteit bij kinderen vaak een beetje ongemakkelijk onderwerp is voor ouders.

Seksualiteit en intimiteit voorlichten bij je kind

Elke ouder komt op het punt seksualiteit kinderen besproken moet worden en dat het kind oud genoeg is om seksueel voorgelicht te worden. Er zijn kinderen die al op een jonge leeftijd vragen over seksualiteit hebben. Dat kunnen onschuldige vragen zijn of iets zijn wat ze toevallig op televisie gezien hebben. De vragen seksualiteit bij kleine kinderen zijn ook zeer normaal.

Kinderen van die leeftijd vragen vaak niet wat seks betekent en wanneer je kind er niet om vraagt, ben je ook gauw geneigd het voorlichten uit te stellen. Op het moment dat kinderen groter worden en richting de puberteit gaan, zal je kind al blootgesteld aan seksualiteit worden op verschillende manieren.\

Wanneer moet je seksualiteit bij kinderen bespreekbaar maken?

Wat veel mensen niet weten is dat je al redelijk vroeg kunt beginnen bij kinderen en seksualiteit. Als bijvoorbeeld iemand in je omgeving een baby gaat krijgen, dan kun je een kind uitleggen hoe die baby in de buik van de moeder terecht komt.

Daarnaast kun je vragen over seksualiteit met speciale plaatsjesboeken bespreken. Wat je in ieder geval niet moet is de vragen seksualiteit gaan ontwijken, maar wees open en eerlijk tegen je kind.

Wanneer? Zorg ervoor dat de kinderen voldoende seksuele voorlichting krijgen voor de puberteit.
Wat? Leer kinderen regels, respect en de juiste houding ten opzichte van seksualiteit uit.
Hoe? Zorg voor een open houding ten opzichte van seksuele diversiteit.