Hoe geef je seksuele voorlichting

Hoe geef je seksuele voorlichting is een vraag die veel ouders zich afvragen. Want een seksualiteit voorlichting aan je kind geven is voor veel mensen niet makkelijk. Mensen voelen zich dan ook toch gegeneerd om over seks te praten en aan een kind seksueel voorlichting te geven, zonder al te expliciet te worden.

Echter zul je toch op een bepaald punt komen om seksuele voorlichting geven aan kind nodig zal zijn. Bij voorlichting homoseksualiteit of voorlichting seksualiteit is het zeker belangrijk en bij elk kind zal het verschillend zijn wanneer een kind oud genoeg is om seksueel voorgelicht te worden.

Bij het ene kind zal de voorlichting kind wat eerst zijn, omdat het kind van aard zeer nieuwsgierig is en vaak al jong vragen stelt over waar baby’s vandaan komen. Of op het moment dat je wat langs TV-kanalen aan het zappen bent en je kind vraagt wat die mensen daar op tv aan het doen zijn, maar kinderen vragen vaak niet zelf wat seks betekent.

Wanneer je kind er niet om vraagt, ben je geneigd om de voorlichting seksualiteit uit te stellen, maar dan kan het wel zo zijn dat je dan te laat bent. Als je kinderen groter worden en richting de puberteit gaan, dan worden er onderling vaak al vunzige grappen over seks uitgewisseld. Zo kan het ook zijn dat je beginnende puber al wat aandacht krijgt van de andere sekse en dat er toespelingen gemaakt worden op seks. Daarom is het belangrijk dat je op tijd begint met een seksueel voorlichting.

Wanneer start je met seksualiteit voorlichting?

Je kunt eigenlijk al heel vroeg beginnen met seksualiteit voorlichting? voor je kind. Als je bijvoorbeeld in de omgeving bent van iemand die een baby gaat krijgen, dan kun je uitleggen hoe die baby in de buik van de moeder komt.

Indien je wilt kun je dit met behulp van een plaatjesboek voor kinderen doen, maar ga dan nog niet diep in op het aspect vrijen. Je mag best vertellen dat twee mensen graag samen knuffelen en benoem gewoon dat de zaadjes via de penis van papa in de buik van mama terechtkomen.

Belangrijk is om geen “bloemetjes en bijtjes, bloemkool en ooievaar” -verhalen te vertellen. Kinderen krijgen dan een verkeerd beeld van hoe een en ander in elkaar zit en moeten dit beeld later weer veranderen in dat van de werkelijkheid. Veel kinderen vinden dit niet fijn en krijgen het gevoel vroeger voorgelogen te zijn.

Wanneer je kind de eerste tekenen van puber worden vertoont dan moet hij of zij al uitgebreid voorgelicht zijn. Ten eerste moet het kind weten wat er met zijn of haar lichaam gaat gebeuren. De lichamelijke veranderingen zijn groot en kinderen kunnen zich ongerust maken over de plotselinge groei van lichaamsdelen, wanneer ze niet goed op de hoogte zijn van wat hen te wachten staat. Vanzelfsprekend leg je je dochters op tijd uit wat ongesteld worden inhoudt en wat zij meten den wanneer het zo ver is. Wanneer je kind in groep 7 van de lagere school zit, dan hoort het al te weten wat hem of haar te wachten staat.

Genitiale wratten

Wanneer? Zorg ervoor dat de kinderen voldoende seksuele voorlichting krijgen voor de puberteit.
Wat? Leer kinderen regels, respect en de juiste houding ten opzichte van seksualiteit uit.
Hoe? Zorg voor een open houding ten opzichte van seksuele diversiteit.