Centrum voor seksuele gezondheid

De seksuele ontwikkeling vindt al vanaf de geboorte plaats, zo zullen baby’s van een half jaar waarschijnlijk per ongelijk voor het eerst hun geslachtsorgaan aanraken. Dit doen ze niet bewust en zullen dit ook niet onthouden. Seksuele gevoelens bij peuters ontstaan tussen de 2 en 3 jaar, ze komen er achter of ze een jongen of meisje zijn en willen vaak hun ouders uitgebreid onderzoeken. 

Deze seksuele gevoelens worden nog niet echt serieus genomen, al weten ze wel goed dat er iets mysterieus is rondom seksualiteit. Samen met leeftijdsgenootjes komen ze er achter wat dat inhoud, ook door seksuele films en reclames kan jouw kind komen met vragen over seksualiteit.

Seksuele gezondheid

Al vanaf de geboorte zal jouw kindje zich ontwikkelen, wat ook geld voor de seksuele vorming. Op een bepaalde leeftijd zullen ze thuis komen met vragen over hun geslacht of over verliefdheid. Iedere ouder zal hier anders mee omgaan, maar het is verstandig om hier al zo vroeg mogelijk open over te zijn en eerlijk te antwoorden.

Dit kan in makkelijke taal zonder veel uitleg erover, de seksuele vorming basisonderwijs op school zal ook helpen met de vorming hierover. Zo beschikken zij over seksuele voorlichtingsboeken waar jouw kindje veel van leren zal. Iedere leeftijdsfase zal iets met zich mee brengen wat te maken heeft met seksualiteit, waar ieder mens mee te maken krijgt.

Seksuele weerbaarheid

Er komt een dag dat jouw kindje interesse toont rondom seksualiteit, het beste is om hier open mee om te gaan en eerlijk te antwoorden. Hoe jonger ze zijn des te minder uitleg je hoeft te geven rondom dit onderwerp.

Toch komt er een dag dat jouw kind te maken krijgt met seksualiteit, daarom is het belangrijk om seksuele weerbaarheid aan te leren. Leer dat jouw kind op een bepaald moment zelf aan moet geven wat er gebeurd met zijn of haar lichaam. Dit is vooral belangrijk voor kinderen die graag aardig gevonden worden of die het moeilijk vinden om nee te zeggen.

Wanneer? Zorg ervoor dat de kinderen voldoende seksuele voorlichting krijgen voor de puberteit.
Wat? Leer kinderen regels, respect en de juiste houding ten opzichte van seksualiteit uit.
Hoe? Zorg voor een open houding ten opzichte van seksuele diversiteit.